Katto vuotaa – mitä tehdä?

Kun omakotitalon katto vuotaa, ensiarvoista on nopea reagointi. Sisätilojen suojaaminen, vuodon paikallistaminen ja estäminen sekä yhteydenotto kattoalan ammattilaiseen, joka huolehtii vuodon ripeästä ja asianmukaisesta korjaamisesta. Näin voidaan minimoida talon rakenteille aiheutuvat vauriot sekä turvata kodin arvo ja turvallinen asuminen.

Ottaessasi yhteyttä Laatutekoon et jää ongelman kanssa yksin.

Välittömän ensiavun katollesi saat meiltä heti ensi käynnillä. Tämän jälkeen suoritamme katollesi perusteellisen kuntotarkastuksen, jotta vuodon syyt ja seuraukset saadaan selvitettyä ja suoritettua pitkäaikaiset korjaustoimenpiteet.

Katto vuotaa?

Katto vuotaa – mitä tehdä?

  1. Sisätilojen suojaus. Jos katto vuotaa sisälle, suojaa sisätilat sijoittamalla esimerkiksi ämpäri vuotokohdan alle ja siirrä kosteudesta kärsivä irtaimisto pois vuodon vaikutusalueelta.
  2. Paikallista vuotokohta. Onko myrsky tai lumikuorma irrottanut katolta tiilen? Onko peltikatteessa ruosteen syövyttämä reikä? Vai onko katolle ehkä iskeytynyt oksa? Jos vuodon paikallistaminen vaikuttaa haastavalta, jätä asia kattoammattilaisen tutkittavaksi.
  3. Lisävaurioiden välttäminen. Pyri ehkäisemään lisävaurioita ja peitä todennäköinen vuotokohta pressulla. Jos vuodon lähde on selkeästi havaittavissa, koeta tukkia reikä väliaikaisella ratkaisulla, esim. teippiä hyödyntäen.
  4. Kutsu paikalle kattoammattilainen. Ottaessasi yhteyttä Laatutekoon, sovimme kanssasi pikaisen korjausajan. Tällöin teemme ongelmakohtaan toimivan ensiapuratkaisun ja arvioimme katon vaurioiden laajuuden ja korjaustarpeen.
  5. Pitkäaikainen ja laadukas katon korjaus. Kattoasiantuntijamme korjaavat vuodon kestävästi ja huolellisesti, ja samalla kunnostavat mahdolliset rakenteisiin syntyneet vauriot. Tekemättä kompromisseja materiaalien tai työn laadusta.

Omakotitalon katto vuotaa

Kun omakotitalon katto vuotaa sisälle tai vettä valuu sateella räystäslautojen välistä, vaatii ongelma välitöntä huomiota. Koska vuoto voi jatkuessaan aiheuttaa taloon laajempia kosteusvaurioita, on ongelma syytä korjata viipymättä. 

Yksi vuotojen tyypillinen aiheuttaja on kattomateriaalien hajoaminen; katon vesikate tai aluskate on rikkoontunut esimerkiksi sään, ulkoisen iskun tai ajan saatossa tapahtuneen haperoitumisen vaikutuksesta. 

Toinen tyypillinen ongelma on vuotava läpivienti. Vuoto voi aiheutua esimerkiksi kattoturvatuotteen tai katolle asennettujen aurinkopaneelien läpivienneistä, ja joskus katto vuotaa piipun juuresta. 

Oli vuodon syy mikä tahansa, on sen paikallistaminen ja korjaaminen parasta luottaa osaavien kattoammattilaisten käsiin, ja taata näin omalle kodille arvoisensa korjaus.

Katto vuotaa piipun juuresta

Jos katto vuotaa piipun juuresta, on syynä usein puutteellinen tai kulunut tiivistys. Piipun juuren tiivistys onkin tärkeä osa vedenpitävyyttä, jottei vesi pääse valumaan piipun juurta pitkin talon rakenteisiin. 

Vuodon aikainen havaitseminen auttaa ehkäisemään vakavat kosteusvauriot. Siksi yläkaton ja piipun juuren kunto on hyvä tarkastaa säännöllisesti, erityisesti sateisina vuodenaikoina. 

Nopeasti havaittu piipun juuren vuoto voidaan korjata ammattilaisen toimesta tehokkaasti. 

Tällöin 

  • vaihdetaan tarvittaessa kastuneet eristeet ja korjataan mahdolliset muut vauriot.
  • tutkitaan piipun pellitys
  • arvioidaan talon kattorakenteiden, piipun palosuojausten ja eristeiden kunto
  • korjataan piipun tiivistys peltikatolla tai tiilikatolla

Ota yhteyttä Laatuteon luotettaviin kattoammattilaisiin!

Omakotitalon katto vuotaa – korvaako vakuutus?

Kun omakotitalon katto vuotaa, ensimmäisiä ajatuksia on korvaako vakuutus korjaustyöt ja syntyneet vauriot. Vahingon korvattavuus riippuu tällöin vuodon syystä sekä oman vakuutusyhtiön ehdoista. Lähtökohtaisesti vakuutukset korvaavat kahdenlaisia katon vaurioita.

  1. Katon äkilliset ja ennalta arvaamattomat vahingot
    Korvattavia vahinkoja ovat tyypillisesti esimerkiksi myrskytuulten aiheuttamat kattovauriot, kuten irronnut tai rikkoontunut kattotiili, tai kaatuneiden puiden ja oksien aiheuttamat vahingot.
  2. Eläinten aiheuttamat vauriot katolla, aluskatteessa tai eristeissä
    Eläintuhojen korvauskäytännöt vaihtelevat vakuutusyhtiöiden välillä, ja samallakin yhtiöllä voi olla eri laajuisia kotivakuutusvaihtoehtoja. Joskus vakuutusyhtiö voi korvata esimerkiksi villieläinten (kuten orava tai näätä) aiheuttamat vauriot katolla, mutta ei tuhoeläinten (kuten rotta tai hiiri) aiheuttamia vaurioita. Oikea vastaus kysymykseen selviääkin omasta vakuutusyhtiöstäsi.

Kattovuodon yhteydessä vahingot kannattaa aina dokumentoida huolellisesti ja ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön mahdollisimman nopeasti.

Miksi katto vuotaa – tyypillisiä syitä

Valitettava tosiasia on, että kattojen elinkaari on lyhentynyt vuosikymmenten kuluessa, ja yksi merkittävä syy tähän on ilmastonmuutos. Sen vuoksi kuivattavia pakkasia on nykyään vähemmän, ja talvet ovat muuttuneet lauhemmiksi ja kosteammiksi. Sademäärät ovat monin paikoin kasvaneet, ja tuulen kanssa sadevesi voi kulkeutua rakenteisiin jopa seinärakenteiden läpi. 

Toisaalta ongelmia katoille on aiheuttanut myös joidenkin alan toimijoiden hintakeskeisyys. Urakoista kilpailevat yritykset ovat voineet valikoida mahdollisimman edullisia materiaaleja, tai käyttää työvoimana heikompaa laatutasoa tarjoavia alihankkijoita.

Laatuteon missio on taistella näitä suuntauksia vastaan sekä korjata suomalaisten kattoja yksi katto kerrallaan.

Tyypillisiä kattovuodon syitä ovat mm.

  • katon huollon laiminlyönti, esim. jiireihin tai kouruihin kerääntynyt eloperäinen aines
  • pohjoisiin olosuhteisiin sopimattomat kattoratkaisut, mm. 70-luvun tasakatot
  • kattorakenteiden ongelmat ja rakennusvirheet, kuten liian kireäksi asennettu lämpötilavaihtelujen vuoksi kutistuva ja repeytyvä aluskate tai puuttuva harjatiiviste
  • katon tuulettumattomuus, joka kerää rakenteisiin kosteutta ja kondenssivettä
  • huonolaatuiset materiaalit joko vesikatteessa tai aluskatteessa

Miten huolehtia katon kunnosta?

Kattovuotojen välttämiseksi tehokkain ratkaisu on ennaltaehkäisy.

Katolle kannattaa teettää ammattilaisen toteuttama perusteellisempi kuntokartoitus noin 5 vuoden välein, ja tutkia itse katon kuntoa säännöllisesti sekä ulkoa että yläkatosta käsin. Näin mahdolliset vaurioituneet katemateriaalit voidaan havaita nopeasti, ja korjata ongelma ennen kuin se aiheuttaa suurempaa vahinkoa.

Myös katon huolto auttaa ehkäisemään ongelmia. Tärkeää on esimerkiksi huolehtia kourujen, harjan ja jiirien puhtaudesta. Näin ehkäistään roskien kerääntymistä vääriin paikkoihin, roskista aiheutuvaa ylimääräistä kosteusrasitusta sekä veden ryöppyämistä talon rakenteisiin tukkeentuneista sadevesijärjestelmistä. 

Haluatko ammattilaisen arvion kattosi kunnosta? 

Varaa maksuton kuntoarvio