Katto vuotaa – miksi ja miten vältät sen?

Löydät artikkelista alempaa mitä kannattaa välttää ja miten huolehdit katon kunnosta.

Kattojen vuotaminen johtuu osittain katon elinkaaren lyhentymisestä

Tilaa ilmainen kustannusarvio tästä!

Kattojen elinkaari on lyhentynyt vuosikymmenten kuluessa. Suomessa rakennusten suunnittelussa on ollut erilaisia suuntauksia. Viranomaisten toimesta rakentamisen määräyksillä on haluttu viime vuosikymmeninä parantaa energiatehokkuutta, mikä ei ole huono asia. Rakennusteollisuus on halunnut kehittää tuotteita ja rakenneratkaisuja kustannustehokkuuden ehdoilla, koska se on edellytys markkinoilla menestymiseen. Tuotteet suunnitellaan yleensä tuotteiden valmistajien taloudellisten intressien pohjalta ja valitettavasti vähemmälle huomiolle jää tuotteiden toimivuus tai käyttöikä.

Lähes kokonaan huomiotta on jäänyt ilmaston muutoksen mukanaan tuomat muutokset. Kuivattavia pakkasia on vähemmän, talvet ovat muuttuneet lauhemmiksi ja kosteammiksi. Tuulen kanssa sadevesi tulvii rakenteisiin jopa seinärakenteiden läpi. Rakennuttamista kokonaisuudessaan ohjaa hyvin voimakkaasti hintakeskeisyys. Urakat menevät monesti edullisimman tarjouksen antaneelle yritykselle ja urakoista kilpailevat yritykset pyrkivät käyttämään mahdollisimman edullisia materiaaleja ja työvoimana käytetään alihankkijoita, jotka monesti hyödyntävät edullista ulkomaista työvoimaa.

5 asiaa, jotka vaikuttavat katon kuntoon ja saa katon vuotamaan

Pohjoisiin olosuhteisiin sopimattomat ratkaisut

Katonmuoto muuttui harjakatoista tasakattoihin ja kun huomattiin, ettei se sovi pohjoisiin olosuhteisiin, harja- ja pulpettikatot ovat tulleet takaisin, aluksi loivempana. Loiville katoille asennettiin panssarialuskatetta tiili- ja varttikattojen alle. Pahvisten aluskatteiden käyttöikä on 25-30 vuotta. Loivien kattojen vuotoriski on jyrkkiä kattoja suurempi.

Kattorakenteen ongelmat ja rakennusvirheet

Alusakatteiden alkuaikoina oli tyypillistä ettei alusakatteen päälle asennettu rimaa. Aluskate asennettiin sopivan löysäksi, se roikkui keskeltä, vesi valui pois ja aluskate toimi suunnitellusti. Ajan ja lämpötilojen suuren vaihtelun seurauksena aluskatteet ovat kutistuneet ja kiristyneet. Kireän aluskatteen päällä vesi kastelee ruodelaudat ja aluskatteen päällä oleva lika ja roska ohjaa vettä myös sivusuunnassa. Näin vesi pääsee aluskatteen läpi kiinnitysnaulanreikiä pitkin.

 

Kuva 2000 vuonna tehdystä katosta, jossa aluskate pettänyt:

Katon tuulettumattomuus

Kun ilma kiertää, rakenteet toimivat ja pääsevät kuivumaan. Aluskatteen asentaminen yhtenäisenä harjan yli tekee katoista kuin kuumailmapalloja. Lämpö ja kosteus kerääntyy harjalle. Päädyissä olevat tuuletusventtiilit parantavat tilannetta, mutta parhaiten tuuletus koko harjanmittaisella tuuletuksella, jolloin jokaisen kattotuolin väli tuulettuu. Aluskatteen ja pellinvälisen osan tuulettuminen voi olla myös puutteellista. Useat harjatiivisteet eivät ole hengittäviä. Myös peltien muodolla on vaikutusta tuulettumattomuuteen. Varsinkin lukkosaumakatoissa ongelma on yleinen. Kuvassa katosta puuttuu tuuletusrimat.

Katon materiaaleissa säästäminen ja heikot materiaalit

Nykyään on yleistä jättää harjatiiviste toimituksesta pois. Katon hinta saadaan asiakkaalle houkuttelevammaksi, mutta varsinkin puiden läheisyydessä riskinä on harjankautta pellin ja aluskatteen väliin kulkeutuva roska, joka tukkii ilmankierron ja lyhentää katon käyttöikää.

 

Kuva 2014 tehdystä katosta, jossa aluskatteen päälle on kulkeutuu runsaasti likaa ja roskaa:

Vuosihuoltotoimenpiteiden laiminlyönti

Vuosittaisten huoltotoimenpiteiden laiminlyönti lyhentää katon käyttöikää. Roskaantuminen, siitepöly ja ilmassa oleva mm. liikenteen aiheuttama pöly kerääntyy katoille. Vesisade huuhtoo vain osan liasta pois. Sen vuoksi katon puhdistaminen kannattaa tehdä säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa.

 

Miten huolehdin katon kunnosta?

Katoille kannattaa tehdä vuositarkastus ja huolehtia kourujen, harjan ja jiirinen puhtaudesta. Mikäli katolle alkaa kerääntymään likaa tai kasvustoa, katto kannattaa puhdistaa perusteellisemmin joko mekaanisesti tai pesemällä.

Tule JH Laatuteko Oy:n kattokumppaniksi

Tyytyväisten asiakkaidemme toivomuksesta olemme aloittaneet kattojen vuositarkastuspalvelun. Tarjoamme palvelua myös uusille asiakkaille. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää.

Ota yhteyttä 0400 646669 ja tilaa meiltä vuositarkastuspalvelu!

Kattoremontin halpa hinta ei välttämättä ole hyvä asia

Kattoremontteihin erikoistuneet yritykset ovat tuotteistaneet omat remontit erottuakseen markkinoilla. Ratkaisuja suunnitellaan yrityksien taloudellisten intressien pohjalta. Kuluttajien on vaikea ymmärtää mitä hän saa kultakin toimittajalta ja sen vuoksi päätökset monesti tehdään hinnan perusteella. Autoa ostaessa koeajo antaa tuntumaa ostopäätökseen, kattoremontissa ennalta ei tiedä mitä lopulta saa. Näiden viime vuosikymmenten kokeilujen maksajina on aina ollut asiakkaat. Tämän vuoksi tarjottua remontin toteutustapaa kannattaa miettiä hintaa syvemmälle.

Tutustu oheisessa kuvagalleriassa aiempiin kattoremonttitöihimme!